İstanbul Kültür Üniversitesi Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü Zorunlu Staj

Zorunlu Staj Nedir?    

Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde Zorunlu Staj, IV. yarıyıl sonundan başlayarak mezuniyete kadar olan sürede, kamu ya da özel işyerlerinde Matematik ve/veya Bilgisayar Bilimleri ile ilgili alanlarda uygulamalı olarak yapılan çalışmadır. 

Kimler Zorunlu Staj Yapar?    

Staj, 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı itibari ile programa kayıt yaptıran öğrenciler için zorunludur. 

Zorunlu Staj Süresi Nedir?  

  • Zorunlu Staj süresi toplam 40 işgünüdür. 
  • 40 günlük Zorunlu Staj iki kısım halinde 20 (MB0023 STAJ I) + 20 (MB0030 STAJ II) gün olarak yapılmalıdır. 
  • Bu 20 günlük periyodların öğrencinin farklı kurumları tanıyabilmesi ve farklı deneyimler edinmesi için farklı kurum veya aynı kurumun farklı bölümlerinde tamamlanması önerilir. 
  • 20 günlük staj süreleri en fazla 10 + 10 gün olarak ikiye bölünebilir. 
  • Cumartesi veya Pazar günleri de çalışılması halinde, staj yapılan kurumdan Cumartesi veya Pazar günleri de çalışıldığına dair onaylı bir belgenin Bölüme teslim edilmesi gerekmektedir.

Ne zaman Staj Yapılabilir? 

Zorunlu Staj IV. Yarıyılın sonundan itibaren yapılabilir. 
Öğrenci MB0023 STAJ ve MB0030 STAJ II derslerini ORION sisteminde seçilecek dersler arasında hem Güz hem de Bahar dönemlerinde görmeye başlar. Zorunlu Staj derslerini Yaz Okulunda seçen öğrenci bu dersler için herhangi bir katkı payı ödemez.
Öğrenci Zorunlu Stajını ders programında dersi olmayan saatlerde Güz ve Bahar dönemlerinde, Yaz ve Sömestre tatillerinde tamamlayabilir.    
Öğrencinin Zorunlu Stajını yaptığı saatlerde dersi olmaması gerekir.

Staj Yeri    

Stajlar, Bölümün ve Fakültenin duyurduğu işyerlerinde ya da öğrencinin seçtiği ve Bölüm tarafından onaylanan kuruluşlarda yapılabilir.

Staj Başvurusu Nasıl Yapılır?  

Staj başvurusu online olarak İKÜ-STAJ YÖNETİM SİSTEMİ üzerinden yapılır ve aşağıdaki adımları içerir:

  • Öğrenci Zorunlu Stajını tamamlamak üzere bir kurum ile anlaşır.
  • Stajın yapılacağı kurumun istemesi halinde sadece ÇAP öğrencilerinin akademik danışmanı ile birlikte ZORUNLU STAJ FORMU’nu doldurur. Bu formda yapılan stajın zorunlu olduğu ve sigorta primlerinin Üniversite tarafından ödeneceğini belirtilmektedir. Bu belgenin, 3 asıl nüsha olarak (fotokopi değil) düzenlenip, Zorunlu Staja başlama tarihinden en az 20 gün önce, nüfus cüzdanı fotokopisi ve 2 adet vesikalık fotoğraf ile birlikte Mali İşler Daire Başkanlığı’na teslim edilmesi zorunludur.
  • Öğrenci Zorunlu Stajını yapacağı kurumdan, staj yapmaya kabul edildiğini gösterir, antetli kağıda hazırlanmış imzalı bir KURUM ONAY YAZISI alır.  
  • Öğrenci İKÜ-STAJ YÖNETİM SİSTEMİ üzerinden online başvuru formunu doldurur. Staj başvurusunun, staj başlangıç tarihinden en az 10 gün önce yapılması gerekmektedir. Aksi durumda sistem başvuruyu kabul etmeyecektir. Başvuru sırasında sisteme staj yapılacak kurumdan alınan Kurum Onay Yazısı’nın yüklenmesi gerekmektedir. Doldurulan form danışman onayına gönderilir. 
  • Sistem üzerinden yapılan başvuru danışman onayına sunulur. Zorunlu Staj başvurusu uygun bulunmayan öğrenci bu prosedürü tekrarlar. Başvurusu onaylanan öğrenci Zorunlu Staja başlar. 

Staj Süresince Yapılacaklar Nelerdir? 

  • Öğrenci Zorunlu Staj süresince gerçekleştirdiği etkinlikleri ve edindiği bilgileri STAJ RAPORU’na yazar. 
  • Staj raporunun her gün için en az bir sayfa olmak üzere günlük olarak doldurulması ve toplam 20 iş günü olacak şekilde raporlanması gerekmektedir. Eğer staj 40 gün olarak aynı kurumun farklı departmanlarında bir kerede tamamlandı ise 40 iş gününü kapsayan tek bir rapor teslim edilmelidir.
  1. Raporu oluşturan tüm dokümanlar eksiksiz biçimde ciltlenmiş (spiral cilt) olmalıdır.
  2. Rapor içindeki tüm dokümanlar (görseller dâhil), kurumdaki staj yapılan departmanın yetkilisi tarafından kaşelenmeli ve imzalanmalıdır.
  3. Rapor, öğrencinin staj süresince yaptığı faaliyetleri aktaracak kadar kapsamlı olmalıdır.
  4. Rapor, düzgün bir Türkçeyle, edilgen bir dille 12 punto ile yazılmalıdır (“… yapılmıştır… görülmüştür….” gibi)
  5. Rapor bilgisayarda yazılmalıdır. El yazısı raporlar kesinlikle kabul edilmeyecektir.
  6. Aynı dönem aynı işyerinde staj yapan öğrencilerin staj raporları kesinlikle birbirinin aynısı olmamalıdır. Aynı olan raporlar iade edilecek ve yeniden yazılmaları istenecektir.

Staj Bitiminde Yapılacaklar Nelerdir? 

  • Zorunlu Stajın bitiminde öğrenciye kapalı ve imzalı bir zarf içerisinde KURUM STAJER DEĞERLENDİRME FORMU ve DEVAM TAKİP ÇİZELGESİ staj yapılan kurum yetkilisi tarafından imzalanmış olarak teslim edilir.
  • Hazırlanan Staj Raporu, Kurum Stajyer Değerlendirme Formu ve Devam Takip Çizelgesi ile birlikte staj bittikten sonra en geç 1 ay içinde danışmanına STAJ EVRAKI TESLİM TUTANAĞI ile teslim edilmelidir. Raporun teslim tarihi belirlenirken Akademik Takvimde yer alan ders başarı notlarının ORION sistemine girilme tarihi de göz önüne alınmalıdır. 
  • Danışman, öğrenciden eksiksiz teslim aldığı belgeleri STAJ KOMİSYONU’na teslim eder. 
  • Staj Komisyonu, STAJ KOMİSYONU STAJ DEĞERLENDİRME FORMU’nu doldurur ve stajın kabul veya reddine karar verir. Eğer staj kabul edilirse öğrenciye başarılı (Y), edilmez ise başarısız (Z) harf notları verilir.  

Zorunlu Stajın Ders Yüküne ve GNO’ya Etkisi Nedir?

  • 31.03.2016 tarihli Senato'da alınan karar gereği, 2015-16 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren uygulanmak üzere MB0023 Staj I ve MB0030 Staj II derslerinin kredileri fazla ders yüküne sayılmayacaktır. Karar, öğrenci hangi dönemde kaydolmuş olursa olsun, bu tarihten itibaren staj yapan tüm öğrencileri kapsamaktadır.
  • Staj raporu, yukarıda belirtilen kriterler dikkate alınarak, STAJ YÖNERGESİ’sinin belirttiği doğrultuda (geçti-kaldı biçiminde) belirlenir. Öğrencinin ilk yaptığı Staj, MB0023 STAJ I dersi altında V. Dönemde (2 AKTS), ikinci staj ise MB0030 STAJ II dersi altında VII. Dönemde (2 AKTS) görünmekte ve GNO’ya katılmamaktadır.

Nasıl Yurtdışında Staj Yapılır?    

2 tür yurtdışı stajı kabul edilmektedir.

1. Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Faaliyeti tüm üniversite öğrencilerinin Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına  dahil olan Avrupa Birliği üyesi bir ülkede bir işletme veya organizasyon bünyesinde mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanmak amacıyla başvurabilecekleri bir staj programıdır. Daha fazla bilgi almak için:

http://www.euro-intern.org/ 
https://aday.iku.edu.tr/tr/erasmus

2. Öğrenci sorumluluğunda, bir yurtdışı firmada:

  • Öğrenci firmayla iletişime geçer.
  • Online staj formunu doldurur. Yurt dışında staj yapacak öğrenciler de, zorunlu staj formunu doldurmakla yükümlüdür. Fakat okul tarafından yapılan sigorta yurt dışındaki iş yerlerini kapsamamakta, staj formu diğer yasal yükümlülükler gereği sürecin bir parçası olarak doldurulmaktadır. Dolayısıyla, ister Türk, ister yabancı uyruklu olsun, yurt dışında staj yapacak olan öğrencilerin, ayrıca sigorta yaptırmaları önerilmektedir.
  • Stajını gerçekleştirir.
  • Staj bitiminde staj raporunu, biri Türkçe olmak üzere iki dilde yazar, firma adına yetkili kişiye onaylatır ve Staj Komisyonuna teslim eder.


 

görsel yok

Faydalı Dokümanlar

AKIŞ ŞEMASI  
STAJ BAŞVURU KULLANICI DOKÜMANI  
DEVAM TAKİP ÇİZELGESİ  
KURUM ONAY YAZISI  
STAJ EVRAKI TESLİM TUTANAĞI  
STAJ KOMİSYONU STAJ DEĞERLENDİRME FORMU  
STAJ RAPORU  
STAJYER DEĞERLENDİRME FORMU  
ZORUNLU STAJ FORMU  
STAJ YÖNERGESİ  

Son Güncelleme Tarihi: Sa, 09/26/2023 - 13:35